Kapitel 15: VILKA BÄR ANSVAR?

s) Yrkesdebattörer

Kurdo Baksi är flitigt förekommande i svenska media. Han hyllades av Svenska PEN i en helsidesannons i SvD den 3/3 01: "I VÅRA MEDIER ÄR HAN EN FARLIG PENNA. I TURKIET SKULLE HAN GÖRAS OFARLIG." "För varje författare, varje penna och varje ord som får verka fritt, så ökar också friheten för hundratusentals eller miljoner andra i samma land."

Baksi har i Expressen år 2009 uttalat sig för att de presstödsregler som gäller andra tidskrifter inte ska gälla för tidskriften "Nationell Idag".

När Baksi medverkat till manifestationer mot politiskt våld har han också klargjort att invandringskritiker inte är välkomna att deltaga.

Bland invandringsdebattörer på DN Debatt 1995-98 hamnade Kurdo Baksi på fjärde plats, med sju inlägg.

Maria-Pia Boëthius är författare och journalist, som fanns med under uppropet till stöd för Jesus Alcalà år 2000.

I radioprogrammet "Godmorgon Världen" medverkade Boethius i en sändning om tidskriften Salt. Det blev ett rungande avståndstagande:

"...när Mats Gellerfelt lånar sitt namn och sin skrivförmåga till en sån här tidning så gör han att väldigt många människor tror att det här är okej, att det är en konservativ acceptabel tidning."

"...alla ska komma till tals och det är ju självklart. Men då ger man anhängare av en mycket liten och obehaglig riktning ofta samma utrymme som anhängarna av en stor och demokratisk kärleksfull riktning..."

"...har de räknat med att vi ska sitta här nu och upprört tala om dom. Det är naturligtvis en lysande PR för detta hatets varumärke."

Zaida Catalan var språkrör för Grön Ungdom 2001-05.

Catalan medverkade i Janne Josefssons "Debatt"-program hösten 2008 om Halal-TV, Carl Hamilton och handskakningar. Zaida Catalan argumenterade att vi "ska acceptera varandra som vi ääär" och berättade att hon, när hon kom till Frankrike, kindpussades.

Men just detta betydde ju att hon tog seden dit hon kom. Logiken bjöd att då skulle muslimer ta i hand i Sverige, men vad Catalan menade var något annat: urbefolkningar ska anpassa sina seder dit muslimer har kommit.

Fatima Doubakil har många organisationer på sin lyra. Som aktiv i CMR var hon med om att slå larm om glassen Nogger. Hon har även varit aktiv i Afrosvenskarna och i "Mänskliga rättighetsrörelsen" - med vissa statliga bidrag, och kanske något skadestånd för kränkning runt hörnet, kan vi förutsätta.

Doubakil medverkade i SVT:s "Debatt" den 6/3 -08, där ämnet var "Islamofobi". Hon bidrog då genom att  tre gånger hamra in att "SÄPO jagar muslimer i förorten".

Fatima Doubakil är den kanske tydligaste företrädaren för ett framgångsrikt offer- och bidragskoncept. Temat i hennes TV-framträdanden är att hon, och de hon företräder, är mer förorättade än några andra. De ekonomiska bidragen från Allmänna Arvsfonden till Afrosvenskarna har varit rundhänta.

Fredrik Federley är CUF-ordförande och riksdagsledamot för Centern sedan år 2006. Federley är flitigt förekommande i TV-debattprogram.

Ur Riksdag&Departement nr 14/07:

"BROTTSLING KAN SLIPPA UTVISAS

När utlänningar i rättspsykiatrisk vård ska utvisas måste chefsöverläkaren först bedöma att det inte finns risk för att patienten begår nya, allvarliga brott i sitt hemland. I dag bedömer läkaren bara om patienten är frisk nog att klara själva utvisningen."

Det är inte så att Sverige ska undvika att få in brottslingar och - när grov brottslighet konstaterats - ska försöka att återbörda vederbörande varifrån han kom. Det är inte så att huvudansvaret här ligger på hemlandet. Tvärtom: Sverige ska ha ett övergripande ansvar för brottslingar, oavsett varifrån de kommer. Hellre än att de begår brott och skadar människor i sitt hemland ska detta ske i Sverige, och drabba svenskar.

Fredrik Federley sitter i detta riksdagsutskott.

Gustav Fridolin

se avsnitt d

Thomas Idergard var MUF-ordförande 1995-98. Han medverkar i SVT Morgons nyhetspanel och är kolumnist i Svenska Dagbladet.

Idergard medverkade i TV2:s "På din sida" den 16/5 -97, där han mötte Karl Johan Lidefeldt från "Folkviljan och Massinvandringen". Idergard anklagade FoM för "gruppegoism" och att "söka syndabockar":

"ni misstänkliggör människor som inte är födda i Sverige och deras syften att komma hit. Därmed bidrar ni till stänga gränser och påstår att det är invandrares och flyktingars fel, inte att det är det svenska systemets fel. Ni borde gå hem och läsa på..."

"Får jag tala till punkt! Du kan nog lära dig ett och annat genom att lyssna...."

Så talade Idergard till en person, gammal nog att vara hans farfar.

Thomas Idergard gjorde sig åter bemärkt i mars 2010, när han i morgonsoffeprogram i TV framställde Sverigedemokraterna som ansvariga för muslimers angrepp på judar i Malmö.

Abd al Haqq Kielan är imam och ordförande i Svensk Islamisk Samling (SISAM) samt ständig sekreterare i Svenska Islamiska Akademien (SIA).

Ur Hallands Nyheter den 6/2 -06:

"Profeten Muhammed finns på två bilder i en lärobok"

"- Han får inte avbildas. Detta kan ställa till problem nu när stämningen är så upphetsad, säger Abd al Haqq Kielan,.."

"- Judar, kristna och muslimer har haft en dialog med läromedelsförlagen. Det fick, trodde jag, Natur & Kultur, Almqvist & Wiksell och andra skolboksförlag att bättra sig. De lovade att skärpa sig.

- Plågsamt att bilderna finns kvar i undervisningen. Nu förefaller ansvaret ligga på de skolor som inte visar den respekten, .."

Abd al Haqq Kielan lät sig i februari 2009 anlitas för att censurera filmen "Submission" inför utställningen "Yttrandefrihet, var går gränsen?" på Nobelmuséet.

Frida Johansson Metso var ordförande i LUF, Folkpartiets ungdomsförbund, 2006-09, dessförinnan ordförande i Liberala flyktingfonden.

Som medverkande i TV-programmet "Uppdrag granskning" 2008 ansåg Metso att alla ska ha rätt att komma till Sverige och jobba. "Vilka är vi att säga att de inte får vara här?" frågade hon retoriskt. ”Migration är äldre än politik!”.

Med andra ord: helt fri invandring. Vi svenskar har ingen moralisk rätt att ens försöka reglera inflödet av främlingar och ställa några villkor för vilka som ska få komma hit.

Ett annat moment i hennes argumentering var "globalisering". Det räckte att nämna själva ordet, det skulle gälla som ett argument i sig. Underförstått: "globalisering" är något på en gång ofrånkomligt och välgörande, för alla.

Fredrik Malm var LUF-ordförande 2002-06, är riksdagsledamot sedan år 2006 och även Expomedarbetare.

I sin Expo-artikel "Rasismens finrum" lyckas Fredrik Malm göra det till en anklagelse att motsätta sig våld:

"Precis som på 1930-talet satsar en gren av extremhögern på att profilera sig som intellektuell och respektabel. På 1930-talet var det framförallt Sveriges Nationella Förbund och senare Nysvenska Rörelsen som samlade pro-nazistiska akademiker till antisemitiska kampanjer..."

Det fanns på 30-talet, menar Malm, en klyfta mellan de högerextremister som "vurmade för gatuslagsmål" och de som inte gjorde det. Och "samma uppdelning finns bland de nutida högerextremisterna".

Litet längre fram nämns Salt, Blågula Frågor och Sverigedemokraterna som grupper idag, vilka inte "vurmar för gatuslagsmål".

Birgitta Ohlsson är riksdagsledamot (fp) och nyutnämnd EU-minister.

Som LUF-ordförande skrev hon den 6/6 -00 i Expressen under rubriken "Avskaffa Sverige!":

"Trots att slumpen avgör var en människa föds, att nationalstaten sällan är den perfekta beslutsnivån och att världen blir mer globaliserad håller mänskligheten krampaktigt fast i nationen."

Ohlsson tillhör dem som "självklart" stöder Expo:

"Expo är en av de viktigaste upplysningskanalerna och granskarna av svensk högerextremism. Det är en självklarhet för varje demokrat att stötta denna verksamhet."

 

Nalin Pekgul har - precis som sin bror Kurdo - haft tillgång till svensk TV och andra massmedia alltsedan början av 1990-talet. Medias uppbackning är en viktig förklaring till hennes (s)-karriär. Hon är nu ordförande i partiets kvinnoförbund.

Det faktum att Pekgul själv var på väg att flytta från Tensta pga fundamentalistiskt islamskt inflytande i området har inte hindrat henne från att angripa Jimmie Åkessons AB-artikel hösten 2009.

Efer schweizarnas folkomröstingsbeslut om minaretförbud pläderade Nalin Pekgul på DN Debatt den 16/12 -09 för em bojkott av Schweiz: "Trångsynthet, religiös fanatism och högerextremism är på frammarsch. Visionen om ett öppet och tolerant samhälle bleknar....Alla vi andra som står för tolerans och människors lika värde bör på de sätt vi förmår bojkotta landet."

"Politiker på europeisk nivå måste tydligt ta avstånd från högerkristnas angrepp på den sekulära staten som nu senast kom till uttryck i den italienska regeringens försvar av krucifixen i skolorna."

Marita Ulvskog är journalist, var kulturminister (s) 1996-2004 och partisekreterare 2004-09. Riksdagsledamot 1998-2009, nu EU-parlamentariker.

Det var som kulturminister Marita Ulvskog satte Michael Alonzo att leda "Ungdom mot rasism" och initierade en utställning på Historiska museet om att "atomisera omänskliga konstruktioner", dvs den nationella sammanhållningen:

"Allt fler journalister, kritiker och humanistiska forskare sysslar med att återupprätta, befästa och värna om den egna kulturella gemenskapen. Kulturkritik värd namnet borde handla om att i stället lösa upp alla sådana konstruktioner."

Ulvskog är en typisk exponent för dubbelheten i budskapet från dagens socialdemokrati: å ena sidan vill man tillskriva sig själva förmågan till "helhetssyn" som ingen annan, samtidigt vägrar man diskutera invandringens kostnader: det vore ju att "ställa grupp mot grupp".

America Vera-Zavalas kallar sig dramatiker. Hon är kommunist och en i TV flitigt anlitad debattör, som anser att anhängarna av mångkulturen inte bör debattera med meningsmotståndare. Där blir hon konsekvent, med sina knytningar till AFA. Vera-Zavalas har också själv medverkat till att sabotera torgmöten för invandringskritiker.

Per Wikström var medförfattare till två av Anna-Lodenius böcker 1997:

• Vit makt och blågula drömmar
• Nazist, rasist eller bara patriot?

Där angreps Ingrid Björkman och hennes medförfattare. De svarade:

"Hade Lodenius/Wikström frågat någon bevandrad person till råds hade de kunnat undgå sitt genanta påstående att våra befolkningskalkyler 'grundar sig på att svenskarna helt slutar att föda barn'. L/W har inte förstått skillnaden mellan noll födslar och nolltillskott. Det senare innebär att varje kvinna föder två barn, att två föräldrar 'ersätts' av två barn."

"Vårt tal om återvandring tolkar L/W som 'en dröm om ett etniskt rent Sverige'. Enligt FN är återvandring 'den naturliga och humana lösningen på ofrivillig flykt'. Därtill är detta officiell svensk politik. Lyssna till regeringen (prop 97/98:16): 'Sverige har anslutit sig till det internationella synsättet att det långsiktiga målet för dem som tvingats fly är att de en dag skall kunna återvända.'"

Mats Wingborg är också medförfattare till flera böcker tillsammans med Anna-Lena Lodenius. Ur en bok från 1999 kunde läsarna lära sig: "En del av den rasistiska propagandan som sprids på skolor och på Internet är maskerad och skenbart rumsrena argument används för att åstadkomma en främlingsfientlig mobilisering. Vi tror att det vore värdefullt om fler tränade sig i att se bakom en sådan retorik."

"Hur känner man igen ett rasistiskt uttalande? Den frågan är inte alldeles enkel att besvara. Ofta är rasismen dold och underförstådd..."