Kapitel 15: VILKA BÄR ANSVAR?

j) TT och dagstidningar

 

"DN-debatt fungerar som en annonspelare för myndigheter och politiker och därför bjuder på utslätade, tråkiga artiklar som nästan aldrig studsar mot ens hjärna och föder nya tankar."

Helena von Schantz

 

Lena Askling är ledarskribent på Aftonbladet.

Efter danska valet 2001 var Askling chockerad över de etablerade danska partiernas "kapitulation inför en måttlös främlingsfientlighet". Hon frågade varför Danmark, som är ett "välmående och rikt välfärdsland, med en krona som kostar oss svenskar 1.30", är så "fattigt på humanism och generositet".

Mats Bergstrand har under två decennier - 1989 och framåt - varit redaktör för DN Debatt och därmed Sveriges i särklass främste "grindvakt".

Bergstrands återkommande besked till invandringskritiker som sänt in artiklar har varit: "Tack för erbjudandet. Men av utrymmesskäl har vi tyvärr ingen möjlighet att publicera artikeln."

 

Joachim Berner var redaktör för Dagens Nyheter 1998-2000, dvs vid tillfället för de fyra Stockholmstidningarnas korståg mot "62 nazister".

 

Gunnar Fredriksson var chefredaktör för Aftonbladet 1966-80 och därefter kolumnist.

Hans världsbild och värderingar illustreras av hans angrepp på Eva Bergqvist den 8/6 -90. "Värst av allt är hjärtlösheten" löd rubriken: "Jag fick i min hand ett dokument som är så obehagligt att jag har svårt för att citera det.

En privatläkare i Kolbäck har fått ihop en skrift som innehåller de flesta av de grovheter som i Sverige drabbar människor som flytt undan krig, tortyr, fängelse och skräck.

Det är en text om 'snusk och nedskräpning', 'stölder', 'klädstölder', 'cykelstölder', 'tjuvringning', 'narkotika', 'bileländet', 'hotellverksamhet', 'allmänna störningar och trakasserier' osv."

Bergqvist hade fått en flyktingförläggning inpå husknuten och tvingats erfara denna nya verklighet på ett hårdhänt sätt, men för Fredriksson var kartan här överordnad terrängen. På avstånd kunde han dela ut sina moraliska pekpinnar.

Anders Gerdin var chefredaktör Aftonbladet åren 1997-2007.

Som sådan var Gerdin  delaktig i korståget mot "62 nazister" i november 1999. En del av de uthängda var dömda för brott, andra inte. En del var nazister, en del andra var MC-kriminella.

Grundprincipen var att bunta ihop, för att kompromettera varje form av invandringskritik.

Lotta Gröning har skrivit litet överallt, t ex angrep även hon Eva Bergqvist, i VLT år 2002.

Bergqvist fick dock in ett svar: "...beskriva mig som 'mörkerkraft', 'löss i fanan' och sverigedemokrat. Hon påstår vidare att jag 'kallar invandrare för svartskallar och kräver att de kastas ut'."

Bergqvist påtalade hon varken var sverigedemokrat eller använt ordet "svartskalle", och fortsatte:

"Jag har aldrig krävt att andra invandrare utvisas än de som fått uppehållstillstånd och/eller medborgarskap på avsiktligt förfalskade grunder eller överbevisats om upprepad och/eller grov brottslighet. Sverige har tillräckligt med hemtillverkade brottslingar för att inte behöva importera fler. Däremot förespråkar jag ökad restriktivitet i prövning av asylskäl och uppehållstillstånd och även minskad anhöriginvandring."

Ett exempel på Grönings ord- och faktahantering är också vad hon år 2004 skrev i NSD om "nazismens fula tryne", efter att SD haft torgmöte i Luleå.

Barbro Hedvall har varit ledarskribent på Expressen och DN under flera decennier.

Hedvall tillhör dem som konsekvent pläderar för ökad generositet. I DN den 19/2 -04 skrev hon:

"Regeringen håller på att svänga mot en snålare hållning till asylsökande/invandrare. Misstron är stark när migrationsminister Barbro Holmberg förklarar att en uppstramad asylprocess är rätt väg..."

"Allra tydligast är givetvis den nya hårda attityden till arbetskraften från de nya EU-länderna."

"De främlingsfientliga och populistiska partierna runt om i Europa har lyckats: de har skrämt den breda mitten. De senaste veckorna tycks detsamma vara på väg att hända också här i Sverige. Måtte inte gårdagens riksdagsdebatt ha varit en sista uppvisning av tolerans och medmänsklighet."

Christian Holmén är sedan år 1994 nyhetsreporter på Expressen.

Holmén har gjort sig känd som sluggerjournalist, som gärna vidarebefordrar vad Expo skrivit.

1996 anklagade han BGF för att vara "öppet främlingsfientlig", utan att  kunna precisera vad han syftat på. Artikeln byggde på Expo nr 2/96.

• 2001 skrev han om att många Sverigedemokrater är dömda för brott. Uppgifterna byggde på Expos bok "Sverigedemokraterna".

Christina Jutterström har innehaft en rad redaktörs- och chefsposter inom svenska massmedia.

Som Expressenredaktör medverkade hon till utskicket av Expobilagan den 10/6 1996, vilket hon motiverade med: "Det onda fungerar bäst i mörker och tystnad. Ljus, ljud och upplysning har alltid och kommer alltid att hota mörkrets makter... ser vi inte stillatigande på när de onda krafterna försöker hindra utgivningen av Expo."

Jutterström vägrade att ta in genmäle från BGF.

Som SVT-chef lanserade Jutterström kampanjen "Fri Television".

Christina Kerpner arbetade på TT (Tidningarnas Telegrambyrå) 1995, när hon - baserat på ett Ekoinslag av Björn Häger om Anders Sundholm - sparkade igång ett drev. Det blev tidningsrubriker över hela landet om "den främlingsfientlige nämndemannen".

I Ekoinslaget fanns ingen grund för anklagelsen mot Sundholm, således ej heller i TT-telegrammet.

Kerpner arbetar nu på UNICEF.

Helle Klein är politisk redaktör på Aftonbladet.

I en radiodebatt 1999 talade hon om ett tillåtande "vi": ""Vi har ändå en oerhört liberal lagstiftning. Vi tillåter både tidskrifter och annat, vi tillåter insändare som vill ifrågasätta flyktingpolitik och invandrarpolitik."

"Man kan se till den moderata kommunledningen i Vellinge som i sin politiska praktik har hetsat mot flyktingar. ... Jag tycker att staten i sin praktik måste visa på öppenhet och demokrati..."

Klein har också skrivit: "Om debatten handlar om att det finns problem som orsakas av flyktingar och invandrare, vill vi inte ha den".

Thorbjörn Larsson var chefredaktör för Aftonbladet 1987-97 och medverkade till distributionen av Expobilagan ovan, med samma motivering som Jutterström.

Åsa Linderborg är kulturchef på Aftonbladet men hade redan innan dess tillgång till AB:s kultursida. Den 9/2 -05 angrep hon "Uppdrag granskning" för att ha granskat invandrares bidragsfusk. Under rubriken "Uppdrag lynchning" kritiserade hon TV-programmet för att sakna "bollkänsla" och att befrämja "obehagliga opinioner". Programmet borde tydligen aldrig ha sänts: "Att det fuskas är knappast en nyhet.... Utan belägg insinueras att fifflet har ökat drastiskt. Det är omöjligt att ha välfärdssystem som inte rötägg utnyttjar, och högt räknat tror man att strax under två procent fuskar."

"Genom att särbehandla invandrare i förhållande till svenskar spelar man på 'vi' och 'dom', men uppdelningen är populistisk, .."

Nils Hansson från Uppdrag granskning svarade:

"Våra reportage har på ett rakt och tydligt sätt visat att myndigheternas kontroll präglas av naivitet, handfallenhet och inkompetens. I tisdagens program tog vi upp en form av fusk som enbart en invandrare kan ägna sig åt eftersom det förutsätter att fuskaren har rötter i ett annat land."

"Den beräkning som Åsa Linderborg själv lyfter fram som 'överraskande låg' motsvarar åtta miljarder kronor."

Linderborgs svar: Hansson argumenterade "precis som rasisterna".

Mikael Löfgren är kultursidesskribent på DN. Som medverkande i "Mosaik" 1996 klargjorde han sin syn på folkhemmet: det ska tillhöra historien.

Den 17/1 -07 skrev Löfgren i en krönika med anledning av utvisningen av den terroristmisstänkte Hassan Asad till Jordanien: ”heter du Hassan löper du helt enkelt större risk att av Säpo betraktas som en terrorist än om du heter Hasse.” Säpo borde ägna lika mycket resurser åt att leta efter personer bland etniska svenskar som bland personer med utländsk och muslimsk bakgrund!

Löfgren fanns med bland undertecknarna av uppropet till stöd för Jesus Alcala på DN:s kultursida år 2000.

Per T Ohlsson var tidigare chefredaktör för Sydsvenskan, är nu krönikör.

Inför Stockholmstidningarnas uthängning av 62 "nynazister" hösten 1999 eldade Ohlsson på med ett uttalande om att "göra dem rädda". Som resultat av det klimat man skapade mördades en yngling i Salem året därpå och en yngling i Göteborg fick sin ena knäskål krossad.

Maria Schottenius har varit kulturschef på både Expressen och DN, däremellan svenskt kulturråd i London.

Om läsarkommentar på webben skrev i DN 2010: "Och vad fick vi? Pissrännor. Halvrasister, som i otrevlig ton kölhalar olika personer och effektivt håller de intressanta debattörerna borta.”

I Expressen den 9/11 -99 angrepp Schottenius SALT:"hur skrämmande skinnhuvudena än ter sig är det ideologerna som skapar förutsättningar för kristallnätter".

Yrsa Stenius  har varit Aftonbladsredaktör och är nu pressombudsman (PO). Har även varit ledamot av styrelsen för "psykologiskt försvar".

I AB den 22/5 -07 skrev Stenius:

"BÖRJAN TILL SLUTET FÖR SD":

" ...bekämpas populism bäst genom att granskas och bemötas. Där det släpps in luft och ljus i det offentliga rummet, där vädras också populismens mögliga dunster ut. Det har Mona Sahlin, som en av de första bland Sveriges partiledare, fattat."

Bo Strömstedt var kulturredaktör på Expressen   och sedan chefredaktör där 1977-91.

I korrespondens med invandringskritiker år 1980 skrev Strömstedt: "Jag skulle gärna tillägga att skulle Er (BSS) verksamhet inte vara åtalbar är jag beredd att verka för att den skall bli det."

I mediakampanjen 25 år senare för den ögonsjuka flickan Nadina tillhörde Bo Strömstedt de mest aktiva och synliga.

Mats Svegfors var under 1990-talet chefredaktör för Svenska Dagbladet.

Svegfors ställde inför valrörelsen 1998 ut ett löfte - inte bara för sin egen och SvD:s del, utan för hela den svenska pressens del: man skulle inte skriva något om Ian Wachtmeister och Det nya partiet.

Löftet hölls.

Svegfors var som SvD-redaktör delaktig i korståget mot "62 nazister" i november 1999.

Olle Svenning är ledarskribent på Aftonbladet och deltog tidigt i invandringsdebatten, som vapendragare till David Schwarz.

Svenning har skrivit mycket om Danmark i AB, det har blivit rubriker som:

"Många danskar skäms över rasismen i landet."

"DANSKA SAMHÄLLET ÄR INPYRT AV ISLAMOFOBI"

Svenning summerade: "Vårt lilla grannland är Västeuropas mest fördomsfulla, bigotta och inskränkta nation."

Per Svensson har varit redaktör för Kvällsposten. Där konstruerade han den 22/6 -02 följande halmgubbe:

"I den främlingsfientliga subkulturen framhålls gärna att etablissemanget (till exempel redaktören för den lokala insändarsidan) inte tillåter att invandrarfrågorna diskuteras 'öppet'.

Med det menar de främlingsfientliga att de inte automatiskt får bifall och helsidor i DN:s kulturdel om de slår fast att alla som har släktband som sträcker sig längre bort än näsan räcker är födda till bovar.

Det kan nog ligga något i att den teorin inte alltid får det genomslag de främlingsfientliga önskar.

Annars är det få samhällsfenomen som det senaste decenniet ältats så flitigt och grundligt som invandrings- och integrationsproblematiken."

Under rubriken "Rasbiologi i flyktingpolitiken" skrev Svensson också en artikel på DN Debatt den 14/1 -97 tillsammans med Jesus Alcalá m.fl. De ville inte erkänna några målkonflikter: "det är en hjärtlöshetens politik som hindrar oss,..." "...hindrar oss att bete oss anständigt...".

Staffan Thorsell var redaktör för Expressen 1997-2001, dvs vid tillfället för de fyra Stockholmstidningarnas korståg mot "62 nazister".

 

Olle Wästberg var Expressenredaktör 1994-95 och generalkonsul i New York. Sedan mars 2005 generaldirektör för Svenska Institutet.

I den senare rollen har Wästberg verkat för ökad invandring till Sverige.

I SvD den 15/12 -09 skrev han:

"Under de närmaste tio åren kommer den svenskfödda befolkningen i arbetsför ålder att minska med 100000 personer. Utan fler invandrare kommer vi inte att klara välfärden."

"Det är inte enbart den framtida demografin som talar för att vi bör underlätta för människor att invandra för att arbeta i Sverige. Det finns starka belägg för att invandrare förbättrar våra handelsrelationer med omvärlden..."

Tillsammans med Thomas Hammarberg skrev Olle Wästberg på 60-talet:

"Under alla omständigheter - och i synnerhet i en större europeisk gemenskap - kommer vi i framtiden ha en relativt omfattande invandring. Det bör ses som någonting positivt: den kan berika det svenska samhällslivet, förvandla Sverige till ett mångkultursamhälle."