Kapitel 15: VILKA BÄR ANSVAR?

n) Kulturfolk: författare, musiker och skådespelare

 

Wilhelm Agrell är författare och historiker med inriktning på fredsfrågor.

Under rubriken "Rasbiologi i flyktingpolitiken" skrev Agrell också en artikel på DN Debatt den 14/1 -97 tillsammans med Jesus Alcalá m.fl. De ville inte erkänna några målkonflikter: "det är en hjärtlöshetens politik som hindrar oss,..." "...hindrar oss att bete oss anständigt...".

Bland invandringsdebattörer på DN Debatt 1995-98 hamnade Agrell på niondeplats, med fyra inlägg.

Elain Bergqvist är retorikkonsult, författare och chef för utbildningsbolaget Zebra.

Av en intervju för R&D nr 17 framgick att Bergqvist skulle lära politiker att "ta matchen mot sd", men det var tydligen inte lätt: ”Det är svårt att sakligt debattera med ett parti som ständigt plockar fram siffror och fakta lika galant som en trollkonstnär tar fram essen ur rockärmen.”

Där tillkännager Bergqvist också att Sverige aldrig har varit ett homogent samhälle.

Bim Clinell skrev 1999 boken "De hunsades revansch" om Nationella Fronten i Frankrike. Någon empati med de hunsade visade hon dock inte.

Clinells slutsats blev att NF var att beteckna som fascistisk och när NF bedriver ett normalt politiskt arbete ute bland andra människor, när NF försöker bilda opinion, vinna anhängare och påverka beslut, då är det med Clinells synsätt fråga om "infiltration".

Anders Ehnmark är författare och journalist.

Ehnmark skrev 1993 på DN Debatt tillsammans med några andra författare en maning till regeringen om en generösare flyktingpolitik: "Res dig upp ur soffan, Bengt!"

Under rubriken "Rasbiologi i flyktingpolitiken" skrev Ehnmark också en artikel på DN Debatt den 14/1 -97 tillsammans med Jesus Alcalá m.fl. De ville inte erkänna några målkonflikter: "det är en hjärtlöshetens politik som hindrar oss,..." "...hindrar oss att bete oss anständigt...".

Peter Englund är historiker och författare.

Englund skrev 1993 på DN Debatt tillsammans med några andra författare en maning till regeringen om en generösare flyktingpolitik: "Res dig upp ur soffan, Bengt!"

Under rubriken "Rasbiologi i flyktingpolitiken" skrev Englund också en artikel på DN Debatt den 14/1 -97 tillsammans med Jesus Alcalá m.fl. De ville inte erkänna några målkonflikter: "det är en hjärtlöshetens politik som hindrar oss,..." "...hindrar oss att bete oss anständigt...".

Englund fanns med bakom uppropet för Jesus Alcalà år 2000.

Jan Guillou är författare som ofta skrivit om invandring. Exempelvis angrep han år 2008  Gunnar Sandelin: "hävdade han att Sverige som nation höll på att 'falla sönder' på grund av invandringen, att invandrarna kostade upp till 300 miljarder och att, just det, journalistkåren avsiktligt dolde denna katastrof för sina läsare, lyssnare och tittare."

"Ur mitt yrkesperspektiv, jag har varit journalist i 42 år, är det där en konspirationsteori ..."

"Alla försök till rationell diskussion slutar ändå i vanmakt därför att det inte handlar om sakfrågor i den här debatten. Det handlar om rädsla för den andre."

Tomas Ledin är musiker och vice ordförande i "Artister mot nazister". Denna organisation har inte bara slussat in stora belopp i Expos verksamhet, utan som även belönat våldsverkare.

Claes Malmberg är skådespelare och komiker.

Som medverkade i "Måndagsklubben" 1997 gick Malmberg till hårt och självgott angrepp mot "Folkviljan och Massinvandringen".

Susanne Reuter är skådespelerska.

Våren 1998 tillhörde Reuter dem som ville gå allra längst i generositet. I en tidningsartikel uttrycker hon uppfattningen att utländska barn alltid ska få stanna i Sverige, om detta bara är vad de själva vill.

Hon nämnde inget om föräldrarna, men man kan utgå från att hon inte ansåg att barnen skulle skiljas från sina anhöriga.

 

Ingrid Segerstedt-Wiberg är journalist, politiker (fp) och dotter till Torgny Segerstedt.

I TV2:s "Magasinet" den 25/9 -85 visades bilder från invandrarkravaller i Birmingham. I studion fanns Segerstadt-Wiberg, som kommenterade: "...detta är ju arbetslösa människor och människor som man inte tar hand om ordentligt och som blir desperata över det och sedan använder Enoch Powell det för sitt rashat och hetsar mot dom arbetslösa som har en annan hudfärg än de flesta av oss. Men det är arbetslösheten som ligger i grunden till deras oro och deras desperata åtgärder."

 

Mikael Wiehe är musiker i Hoola Bandoola Band och ordförande i "Artister mot nazister". Denna organisation har inte bara slussat in stora belopp i Expos verksamhet, utan även belönat våldsverkare.

Sydsvenskan den 25/1 -04:

"Asylgruppen i Malmö fick på söndagen motta Afzeliuspriset på 20 000 kronor av Hoola Bandoola Band. Asylgruppen gömmer och hjälper flyktingar som hotas av utvisning."