Kapitel 8: FYSISK OTRYGGHET

d) Udda brott

 

"Det skulle kunna radas upp ett antal särskilt brutala brott eller osannolika händelser, som vårt samhälle tidigare inte erfarit:

- hur taxikunder våldtas av chauffören

- hur taxiförare kommer i slagsmål med varandra

-  hur lärare misshandlas av elever

-  hur handikappade blir nedslagna och rånade

-  hur arbetsförmedlare hotas till livet

- hur även åklagare och polis hotas

- hur portade nattklubbsgäster skjuter skarpt för att försvara sin heder

- hur 'HIV'män' blir ett fenomen

- hur kvinnor drogas och kidnappas

- hur grov sexmobbing utövas av småpojkar."

Ur "Dialog om invandringen?"

 

Sammanfattning

Detta avsnitt vill få sagt:

• att det nu förekommer brott i Sverige som vid tidigare aldrig hört talas om

• att många av dessa brott är grova

1. Hedersmord

2. Barnvagnsbråk

3. Biografbråk

4. Badproblem

5. Bussbeskjutning

6. Falsklarm

7. Tejprånare

8. Brott mot äldre

9. Barnbrott

10. Föräldraslagsmål

11. Hot mot arbetsförmedlare

12. Överfall på kyrkogårdsbesökare

13. Överfall på ambulanspersonal

14. Gängvåldtäkter

15. Krogbeskjutningar

16. Misshandel av trafikinspektörer

17. Misshandel av fotbollsdomare

18. Lantbrukarmord

19. Misshandel av lärare

20. Misshandel av byggnadsarbetare

21. Angrepp på brandmän

22. Otrygg hemtjänst

23. Otrygg tvättstuga

24. HIV-män

25. Förskola angripen

 

Med invandringen har i vår vardag börjat förekomma ett antal udda incidenter och våldsutbrott av en typ som tidigare var sällsynta eller överhuvudtaget aldrig förekom i Sverige.


1. Hedersmord

S.k. hedersmord är något som vi fått bekanta oss med, framförallt genom Fadime Sahindal, som sköts av sin far i Uppsala år 2002..

Kurdo Baksi, själv kurd, hade år 2000 en krönika om detta i DN den 25/11 -00. Han talade om en "etnocentrisk mentalitet" i Sverige:

"Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes i fjol nästan 20.000 fall av kvinnomisshandel... Den absoluta majoriteten av dessa brott begicks av svenskar och inte av invandrare. Ändå hävdar ingen att kvinnomord och misshandel är en del av den svenska traditionen. I dessa fall individualiserar samhället - inte minst medierna - brotten."

Lena Petterson replikerade i DN den 29/11, mot Baksis "kålsuparteori":

"Kurdo Baksi hävdar att det inte finns någon kulturell bakgrund till 'hedersmord'. Att det inte är någon skillnad mellan dessa mord, och svenska kvinnomord."

"...det finns, i flera arabiska länder, en tradition att samhället godkänner dessa vidrigheter. Till och med uppmuntrar dem."

"...vilken svensk tonårsflicka som är osams med sin pappa riskerar som straff för detta två kulor i huvudet av sina farbröder? Vilken svensk domstol skulle kalla mordet 'en hedervärd handling' såsom domstolen gjorde i irakiska Kurdistan?"

"Ingen svensk hustru- eller dottermördare kan räkna med omgivningens och lagstiftningens helhjärtade stöd. Med grannarnas lyckönskningar och släktens lättnad."


2. Barnvagnsbråk

Ur Aftonbladet den 6/1 -04:

"Misshandlades av kvinna i bråk om barnvagn på buss"

"- Vi hade väntat ungefär en kvart när bussen kom. Då kom det två kvinnor med en tom barnvagn och trängde sig före alla."

"Han tog tag i den tomma barnvagnen och frågade vems den var. När ingen svarade lyfte han ut vagnen på gatan."

 "- Då tog kvinnan tag i vagnen och spottade mig i ansiktet.

Majid vände sig till kvinnans son, som han tror var i 18-19-årsåldern, och bad honom be sin mamma sluta, eftersom han uppfattade att hon inte förstod svenska."

"- Jag ramlade på marken. Då tog hon av sig sin sko och slog mig, i huvudet och i ansiktet.

Enligt Majid träffades han i ögat av den kraftiga platåskon och ögat svullnade direkt igen."


3. Biografbråk

Ur Sydsvenskan, den 22/3 -05:

"Hot, bråk och slagsmål är ett växande problem på Malmös biografer. I fredags tvingades personalen på Filmstaden tillkalla polis och avbryta visningen av "Hitch" för att slänga ut ett bråkigt ungdomsgäng."

"Inför fullsatt salong saboterade ett gäng ungdomar filmvisningen genom att kasta papper och popcorn på publiken, skrika till varandra över salongen och springa ut och in genom nödutgångarna för att släppa in kompisar."

Publiken blev i uppror. Biopersonalen blev tvungen att tända ljuset och avbryta filmvisningen.

"...Då hade vi bett gänget hålla tyst flera gånger, men de bara hånskrattade åt oss. När vi skulle peka ut de skyldiga blev vi hotade. De sa att de skulle slå ner oss när vi kom ut ur biografen. "


4. Badproblem

Se 9n.


5. Bussbeskjutning

Ur DN den 8/9 -03.

"Efter ännu ett attentat mot en SL-buss i Husby i nordvästra Stockholm har huvudskyddsombundet stoppat all busstrafik på Norgegatan där beskjutningarna har inträffat.

De senaste skotten avlossades vid halv ett-tiden i lördags, då en av Busslinks bussar, linje 178, träffades och fick tas ur trafik. Inga personer skadades vid attacken.

Totalt har nu fyra olika bussar angripits, i tidigare tillfällen har Connex buss, tidigare Linjebuss, och linje 514 och 155 utsatts för attentaten."

Trots att väktare satts in för bevakning av området hade beskjutningarna fortsatt.


6. Falsklarm

Ur Hallands Nyheter den 13/9 -03:

"Falsklarm på Mäshult har kostat 150 000 kr

Falsklarmen på flyktingförläggningen Mäshult fortsätter."

"Någon eller några har roat sig med att larma brandkåren genom att trycka på de sex larmknapparna eller att elda under rökdetektorerna."

Hallands Nyheter skrev första gången om detta problem i maj 2003:

"En dag hade någon tryckt på larmknappen tre gånger och brandmännen hann inte tillbaka till stationen förrän det var dags för nästa utryckning.

- Andra människors liv och hälsa kan sättas på spel när våra resurser används i onödan, sa Sören Pihl, Skällingekåren. "
   
Totalt blev det 28 falsklarm på ett halvår.


7. Tejprånare

Ur Expressen den 5/1 -04:

"Tre rån på åtta dagar. Brutala rån där beväpnade rånare hotat personalen, tvingat ned dem på golvet - och bundit dem med tejp. I går drabbades två Vivoanställda i Rinkeby."

Ur Expressen den 27/12 -03:

"Det blev en skräckfylld lördagsmorgon för personalen på Ica Maxi i Alby, sydväst om Stockholm. När de kom till arbetsplatsen väntade tre maskerade män med pistol och yxa på dem.

En efter en fick de 20 anställda armar och ben ihoptejpade och slängdes sedan in på lunchrumsgolvet, medan rånarna plockade på sig växelkassan."


8. Brott mot äldre

Ur Aftonbladet den 7/9 -05:

"SÖKTE ASYL FÖR ATT STJÄLA"

"Affärsiden var enkel: som asylsökande bodde de gratis och kunde leva på bidrag: Barnen användes som tjuvar och begick över 2 000 brott - på tre månader."

Till offren för denna brottslighet hörde en 83-årig dam som gick för att handla mat.

"Hon har precis tagit ut pengar i bankomaten och hängt sin handväska på rollatorns armstöd. Hon flyttar undan rollatorn lite när hon böjer sig över kyldisken för att ta upp ett paket margarin. Samtidigt lutar sig en yngre kvinna fram och tar ett paket Lätta.

När 83-åringen går till kassan för att betala märker hon att plånboken är borta."


9. Barnbrott

Ur Aftonbladet den 1/6 -02:

"13-åringen var bekant med de misstänkta gärningsmännen och anade därför inte oråd när hon ombads att bege sig till en lägenhet där en av dem bor.
- De sa att det var fest och att en pojke som flickan tyckte om fanns i lägenheten.. I lägenheten utsattes flickan för en utdragen våldtäkt. Hon har uppgivit att fem unga män turades om att våldta henne i flera timmar.... De tvingade henne både till oralsex och vanliga samlag, säger källan."


AB ger en bakgrund/översikt:

"Gruppvåldtäkter - ett allt vanligare brott"

"Gruppvåldtäkter det senaste året mot unga flickor - den yngsta var 12 år.

Januari 2001: 17-årig flicka utsätts för en gruppvåldtäkt i en lägenhet av fyra unga män. Eftersom det inte kunde styrkas att något brott begåtts lades utredningen ned och männen släpptes.

Augusti 2001: Två flickor, 13 och 14 år gamla, våldtas på en kyrkogård i Malmö. Gärningsmännen var inga män. De var pojkar mellan åtta och tolv år gamla.

September 2001: 17-årig flicka utsatts för en gruppvåldtäkt utanför Halmstads teater. På väg genom en park tvingades hon in i buskarna av flera unga män.

Mars 2002: 12-årig flicka blir våldtagen hundra meter från sin skola i Botkyrka av fyra pojkar mellan 12 och 15 år. "

Ur tidningen Svensk Polis den 4/10 -05:

"BARNGÄNG GICK TILL ATTACK"

Under en av sommarens mest hektiska nöjeskvällar tvingades Boråspolisen att kalla på förstärkning från Göteborg. Orsak: samtliga tjänstgörande poliser var fullt sysselsatta med ett gäng barn i åldern 10-13 år som trakasserade och misshandlade folk i Stadsparken."

"Den gångna sommarens torsdagskvällar har barngängen blivit allt större och offensivare i sitt beteende. De har hållit till i Stadsparken, där det är lätt att gömma sig bland träd och buskar medan de väntat ut lämpliga offer, berättar Lars Björklund:

- Mönstret har varit att skicka fram den minste killen att knuffa och provocera. När så det tilltänkta offret reagerar på påhoppet kommer hela gänget fram och attackerar. En del personer har fått ordentligt med stryk av de här ungarna, som av allt att döma inte är onyktra eller påverkade på annat sätt."

Ur Fria Tider den 31/1 -10:

"9-åringar rånar unga flickor i Malmö

Två flickor blev rånade på sina mobiler av ett gäng som sa att de hade vapen. Polisen kunde snabbt identifiera de misstänkta gärningsmännen, som visade sig vara 9 år gamla.

Rånet inträffade i Beijers park i Malmö vid 18-tiden på fredagskvällen. Två flickor i tolvårsåldern kom gående när de stoppades av ett pojkgäng."

Se även Barnrånare.


10. Föräldraslagsmål

Ur Aftonbladet den 11/7 -05:

"FOTBOLLSFÖRÄLDRAR I GÄNGSLAGSMÅL

Ett stort gängslagsmål utbröt i samband med en fotbollsmatch på Fittja IP på söndagskvällen. Enligt Stockholmspolisen var ett hundratal personer inblandade. Flera piketbussar, radiobilar och ambulanser skickades till platsen."

Ur Metro den 21/7 -05, TT-telegram:

"En 18-årig våldtäktsdömd man fritogs av sina föräldrar i hovrätten i Sundsvall.

18-åringen försökte smita från kriminalvårdens personal, men stoppades i receptionen. Då kastade sig föräldrarna och några vänner över personalen med slag och sparkar. Och 18-åringen och en 17-årig kamrat lyckades rymma."


11. Hot mot arbetsförmedlare

Ur Metro den 24/8 -01:

"Tjänstemän på arbetsförmedlingen utsätts allt oftare för våld och hot. I flera fall har anställda fått personskydd under resorna till och från jobbet.

Enligt en undersökning gjord av Statstjänstemannaförbundet, ST, har hälften av alla arbetsförmedlare känt sig hotade den senaste månaden. Så sent som i förra veckan misshandlades en handläggare på arbetsförmedlingen i Vällingby."

"Hittills i år har 28 olika incidenter inträffat på arbetsförmedlingarna i Stockholms län."

Enligt en fackordförande gör hårdare a-kasseregler att många känner sin försörjning hotad och tror att det är tjänstemännen som fattar besluten. Nu behöver medlemmarna personskydd allt oftare.

"Anställda... har även fått rådet att inte låta foton på barn och familj stå alltför synliga på tjänsterummen."


12. Överfall på kyrkogårdsbesökare

Ur Sydsvenskan den 21/9 -09:

"Våg av våld på kyrkogården

"Höga häckar omger de kvadratiska gravkvarteren. Det lugn som ska prägla platsen har de senaste veckorna fått ett brutalt avbrott. Ungdomsgäng gör begravningsplatsen osäker för både personal och besökare

- Jag har arbetat på kyrkogårdsförvaltningen sedan 1974 men aldrig varit med om något liknande. ...säger Malmös kyrkogårdschef Malte Sahlgren.

Den enskilt allvarligaste händelsen inträffade fredagen den 11 september, när en kyrkogårdsbesökare sparkades ner och rånades."

"Vid flera tidigare tillfällen har utbrända sorgeblomster hittats uppe på kapellens tjärade papptak. Bara tur har gjort att branden inte spridit sig."

"Flera bilar har också anträffats brinnande runt kyrkogården de senaste veckorna."

"Andra kyrkogårdsanställda berättar om knytnävsstora stenar som har kastats mot dem."


13. Överfall på ambulanspersonal

Tidningsrubrik år 2003:" AMBULANSPERSONAL ÖVERFÖLLS. Vilt slagsmål i centrala Stockholm."

"Ambulansen skickades ut efter ett larm om en skadad person som låg på Norra Bantorget i centrala Stockholm.

- De blev kallade dit men hittade ingen skadad. I stället stod ett gäng på 8-9 personer där som började hänga på ambulansbilen, säger Claes Hedbom.

- När de blev tillsagda att gå så gav man sig på ambulanspersonalen."

Vilka var dessa våldsfigurer? Det framgick inte av tidningsnotisen, men TV3-programmet "Efterlyst" hade den 15/9 information kring detta:

"... när de kommer till parken hittar de båda sjukvårdarna ingen skadad man. Däremot sitter en grupp på omkring femton personer, alla med afrikanskt ursprung, i parken och dricker öl."

"Snart börjar 5 -6 personer slå och sparka på föraren. När de fått ner honom på marken tar en av männen sats och försöker hoppa på hans huvud, men föraren lyckas rulla undan i sista sekunden. Den andre ambulansmannen hoppar ur och försöker stoppa misshandeln, men blir då också misshandlad."

".. den man som startade bråket är fortfarande på fri fot. Han hade vid överfallet på sig en mörkgrön jacka och svart baseballkeps. Enligt vittnen kallas han för Affie och kommer från Somalia."


14. Gruppvåldtäkter

Ett fenomen som vi tidigare överhuvudtaget inte hörde talas om i Sverige är gruppvåldtäkter, där flera pojkar eller män ger sig på en kvinna. Under slutet av 90-talet hade det blivit ett allt vanligare fenomen i Stockholm.


15. Krogbeskjutningar

Ur Expressen den 26/12 -03, om en södertäljebo:

"Två gånger tog han sats, tryckte gasen i botten och siktade på dörrvakterna. Den 22-årige företagaren - som mejade ner tre personer utanför nattklubbens entré ..."

"I går morse hittade polisen flyktbilen totalt utbränd. Enligt 22-åringen var det en kompis som satte eld på bilen, för att göra honom en tjänst. 22-åringen är tidigare dömd för en rad olika brott. Han driver två företag, äger fyra bilar - som är registrerade på en svårt skuldsatt person i bekantskapskretsen."


16. Misshandel av trafikinspektörer

Lika litet som vissa unga män inte klarar att ta ett nej från en kvinna, lika litet klarar det att göra det efter en uppkörning för körkort. Många är de trafikinspektörer som råkat illa ut.

"UPPKÖRNINGAR STOPPAS EFTER BLODIG MISSHANDEL"

Så löd rubriken till en tidningsartikel i Skåne den 2/2 -03:

"Alla körkortsprov är tills vidare stoppade i Landskrona. Orsaken är att en 23-årig man som i torsdags missade uppkörningen för fjärde gången slog den 28-årige trafikinspektören blodig.

Först försökte 23-åringen hindra inspektören att skriva ut det negativa resultatet. När det inte gick tog han till handgripligheter.

Trafikinspektören tvingades blodig och med sönderrivna kläder åka till lasarettet. Han är nu sjukskriven och djupt chockad över vad som hänt."

Det förs ingen statistik över hur många av dessa våldsutövare som har utländsk bakgrund, men beteendet kan nog betecknas som mycket "osvenskt"....


17. Misshandel av fotbollsdomare

I Skånska Dagbladet den 28/9 -85 uttalade sig en fotbollsdomare efter en match med deltagande av ett invandrarlaget "Turk Anatolu": "Jag har aldrig i hela mitt liv varit så rädd som idag. Dom hotade inte bara att döda mig utan också min familj. Under de 11 år som jag varit domare har jag aldrig varit med om något liknande".

Detta hände alltså redan år 1985. Liknande erfarenheter har sedan blivit "vardagsmat" för fotbollsdomare i Sverige.


18. Lantbrukarmord

Under perioden 2001-2005 mördades flera lantbrukare i Småland. Det gällde orter som Ukna, Traryd, Gislaved, Urshult, Bråaryd och Sibbhult. Så långt vi känner till har förövarna aldrig haft annat än utländsk bakgrund.


19. Misshandel av lärare

Vid sökning på Google av "misshandel av lärare" får man nära 40.000 träffar.

11-åring polisanmäld för misshandel av lärare

• När läraren på Frejaskolan tillrättavisade den 15-årige högstadieeleven i skolmatsalen blev eleven aggressiv och ska enligt uppgifter ha knuffat...

• Elev åtalad för misshandel av lärare - Gävledala

• En tonårspojke i Svenljunga kommun åtalas nu för misshandel alternativ ofredande av en lärare"


20. Misshandel av byggnadsarbetare

En byggnadsarbetare blev i januari 2003 misshandlad på sin arbetsplats vid Apelgårdsskolan i Rosengård, av tre tonåringar.

Sydsvenskan, den 21/1 -03:

"Enligt pojkarna gjorde byggjobbaren nazihälsning då de motades bort från byggarbetsplatsen i måndags.

- Byggnadsarbetaren säger själv att han signalerade stopp till en kranförare, .."

Skolan var under ombyggnad och skolbarn måste ideligen köras ut från byggområdet:

"I måndags avhystes en grupp pojkar av en 41-årig byggnadsarbetare, som gjorde tecknet till kranföraren för att mana denne till försiktighet. Pojkarna, som uppfattade tecknet som en hitlerhälsning, begrundade skymfen under natten. Och kl 12 igår gick fyra pojkar till byggarbetsplatsen för att göra upp. De anklagade byggnadsarbetaren för att vara rasist ... 41-åringen fick flera knytnävsslag i huvudet och på överkroppen innan han föll till marken. Då fortsatte pojkarna med att sparka honom, .."

Skolbygget fick avbrytas.


21. Angrepp på brandmän

Vid sökning på Google av "brandmän attackerade" får man mer än 50.000 träffar.

Exempelvis:

• I Göteborg attackerades räddningtjänstens personal ikväll när de skulle släcka en bilbrand i stadsdelen ...

• Brandmän attackerade med slägga - Malmö - Sydsvenskan -

• Några brandmän attackerades vid 19-tiden på söndagskvällen av ett ungdomsgäng på Hårds väg i Rosengård.

• Brandmän attackerade i Salem

• I Göteborg attackerades räddningtjänstens personal ikväll när de skulle släcka en bilbrand i stadsdelen Hjällbo. En grupp ungdomar kastade smällare.

• Släckningsarbetet av en lägenhet för två veckor sedan i den invandrartäta göteborgsförorten Gårdsten försenades flera minuter då anhöriga till ...

• Under släckningsarbetet inne i den här gångtunneln blev brandmännen attackerade med smällare och fyrverkeripjäser. Ingen blev skadad. ...

• Nu har det hänt igen. Räddningstjänsten i Malmö har blivit attackerade med tomburkar och ägg av ligister som legat i bakhåll under en ..."

Det grövsta attentatet inträffade i augusti 2009 i Göteborg:

Ur SvD den 29/8 -09:

"Splittret yrde inne i förarhytten efter att någon släppt en fem kilo tung sten på brandbilens vindruta.

Två brandmän skadades och fick söka hjälp på sjukhus.

- Det kunde gått mycket illa. Att få en så tung sten på vindrutan i de hastigheter utryckningsbilarna åker i är livsfarligt, säger räddningschefen i beredskap, Per Jarring, till TT.

Händelsen natten till lördag ses som kulmen på de oroligheter som drabbat Göteborg i veckan som gått. Inga personer har skadats men miljonvärden har förstörts. Ett tiotal bilar har satts i brand, och en fritidsgård i stadsdelen Tynnered har bränts ned.

Föraren av tankbilen fick stenen på armen, och en av brandmännen som satt i baksätet i hytten fick glassplitter i ögat. De som skadades är tagna ur tjänst och sjukskrivna,.."


22. Otrygg hemtjänst

Ur Göteborgs-Posten den 22/1 -10:

"Knarkskandal inom hemtjänsten utreds

Stadsdelen Gunnared startar en intern utredning efter avslöjandet om att en liga kapat gamlas identiteter för att smuggla kokain."

"Den anställda inom hemtjänsten är en 36-årig kvinna. Hon arbetar med att hjälpa de gamla med till exempel städning och matlagning.

Men hon har gjort mer än så enligt tullkriminalens utredare. De gamla har utnyttjats i kokainsmugglingen.

- Vi anser att den här personen beställt narkotika bland annat i en äldre, strokedrabbad pensionärs namn. Sedan, när försändelsen kommit, har hon löst ut paketet genom att stjäla hans körkort och legitimera sig med det,.."


23. Otrygg tvättstuga

Fria Nyheter den 14/2 -10:

"Slagsmål efter tvättstugebråk

Sex män slogs med basebollträn och andra tillhyggen på Danska Vägen i centrala Göteborg ... Polisen tillkallades och fick skicka flera patruller till platsen..."

"...ska upprinnelsen till slagsmålet bero på osämja i en tvättstuga. Enligt polisen ska det vara två familjer som har råkat ordentligt i luven på varandra som är orsaken till detta. En person har förts till sjukhus efter slagsmålet."


24. HIV-män

Om man vet med sig att bära på HIV och inte desto mindre inlåter sig i oskyddat samlag med en annan människa, vad kan det rubriceras som annat än dråpförsök?

På senare år har ett nytt begrepp uppstått i svenska massmedia: ”HIV-män”. Så vanligt är det numera att HIV-smittade män är sexuellt aktiva på ett helt ansvarslöst sätt. I vissa fall är de aktiva så till den grad att det för en och samma HIV-man kan handla om mer än 100 kvinnor.

Ur DN den 4/7 -07:

”Av de kvinnor som polisen haft kontakt med i samband med utredningen av den så kallade hivmannen har tolv testats för hiv. T…. I början misstänktes mannen ha haft kontakt med 130 flickor och kvinnor på nätet… Enligt polisen återstår en hel del utredningsarbete. Man söker nu kontakt med ytterligare 30 kvinnor som kan ha haft kontakt med mannen via nätet.”

Ur Expressen den 25/5 -07:

En man i 30-årsåldern misstänks för försök till grov misshandel, sexuellt utnyttjande alternativt våldtäkt mot barn. Han är hivsmittad - och övergreppen ska ha pågått under de senaste fem åren.”

Se även: 8b.


25. Förskola angripen

En förskola i Malmö tvingades stänga våren 2010 pga en hotbild.

SR:s webbsida den 26/4 -10:

"Hot och stenkastning stänger förskola

En förskola i Malmö har tvingats stänga från och med i dag på grund av en allt för hotfull miljö."

"- Personalen kunde inte vara utomhus med barnen på gården då de inte kan garantera säkerheten för barnen där. Det kastas sten och det är mycket glas på marken..."

"- Förskolan stänger och den flyttas permanent. Den ska alltså inte tillbaka.

I området Herrgården har Malmöpolisen under en längre tid satsat stort på att kartlägga kriminella gäng som varit aktiva där, och under 2009 hade man i ett halvårs tid dygnet-runt bevakning i området."