BILAGA

Kapitel 7: AVDEMOKRATISERING

f) Kluvet samhälle

 

Maciej Zaremba i DN den 5/3 -09, om "Gringo":

"De gjorde 'blatten' till en identitet, vars enda säkra drag var att han inte var 'svenne' och aldrig skulle bli det. Dels därför att svennarna inte släppte in dem (rasism), dels för att svennarnas kultur inte var värd besväret.

Ja, så kunde kanske en obesvarad kärlek reagera. Men Gringo var teater. Dess redaktörer, som påstod sig tala för bortstötta massor, var välanpassade entreprenörer som fantiserat ihop en 'blattesvenska' som nästan ingen talar och gjort sig till tolk för övertygelser som knappast någon hyser. Som kunde jämställas med nazism: 'Dessvärre bygger den svenska nationalismen på språket, precis samma typ av nationalism som Hitler förordade', stod det i Gringos handlingsprogram. Eller också att svenska kvinnor var värdelösa som sexobjekt (för små rumpor) medan de svarta luktade mycket bättre, som det stod i Gringo 7/05. Blev Sveriges invandrare styrkta i sin självidentitet?

Det märkliga var inte att unkenheterna och den inverterade rasismen kom på pränt. Det märkvärdiga var att gamla folkrörelser, myndigheter och företag betalade femsiffrigt för att få det upprepat på kurser och mångfaldsdagar. Att till invandrare måste man tala på ett särskilt sätt, ty de är ett folk för sig, med en egen rotvälska, att de saknar intresse för svensk kultur, men kräver att man erkänner deras. Nu blev det sagt av någon Carlos eller om det var Zaynar han hette. Vilken lättnad."

"Det mest absurda i historien är att de institutioner som gnuggade sig mot Gringo knappast tog dess ideologi på allvar. De köpte ett avlatsbrev att visa upp när mångfaldsrevisionen kommer. Så slapp de att själva fundera på om det är rasism att kräva god svenska av en svensklärare..."

 

Ur Falukuriren den 18/8 -09:

"Natten till fredagen sprängdes en bil på Tjärna ängar.
Smällen var kraftig och hördes över stora delar av Borlänge och det var flera personer som ringde in och larmade polisen."

"Någon timme efter explosionen på Tjärna ängar inträffade det även två bränder inom loppet av fem minuter. Första larmet handlade om en brand i ett staket vid Domnarvsvallen och det andra gällde en bilbrand på parkeringen bakom Kornstigen 21 på Tjärna ängar. Ägaren till den bilen, en Saab, är känd av polisen sedan tidigare."

Ur Dala-Demokraten den 18/8 -09:

”Vad var det vi sa”

Joakim Strömberg är inte förvånad över utvecklingen i Tjärna Ängar. Samtidigt beklagar han den.

- Vi är djävligt trötta på att inte bli tagna på allvar. Fast det enda vi vill är att få vara trygga där vi bor.

Själv har han bott 16 år i område som de senaste dagarna fått utstå både bränder och kaos.

- Ingen vill egentligen bo här. Men här bor alla slags människor; flyktingar, invandrare, pensionärer, svenskar, studenter.

Alla vantrivs. Med alla nedskärningar blir alla allt mer isolerade. Skulle jag få ett jobb flyttade jag härifrån direkt.

Enligt Joakim Strömberg består problemen av språkförbistringar och pågående kraftmätningar mellan olika grupperingar.

- Varför placerar man då alla på ett ställe? Är det integration? Det sägs att 73 procent av de som bor i Tjärna Ängar har invandrarbakgrund. Men det är svårt att diskutera invandrarpolitik, eller att säga ifrån, för då blir man genast klassad som rasist, säger Joakim som vill att blandningen av människor ska ske i hela Borlänge.

Redan i fjol höst då hyresgästföreningen kallade till krismöte med polis, politiker och Tunabyggen, talade många boende om att inte blir tagna på allvar, trots sina farhågor av rån, busliv, knark och fylla."


Ur DN den 8/9 -09:

"Husbybadet har satt upp tydliga informationsskyltar, om kalsongförbud, på herravdelningen och har prövat med särskilda 'kalsongvakter' som informerat om det lämpliga med att duscha före badet. Men vakter som försökt påtala det olämpliga i att bada i skitiga kalsonger har fått svaret att 'vi vet var du bor', berättar fastighetschefen."


Från SR:s webbsida den 31/8 -09:

"Det är den femte natten i rad som det varit oroligt i Gottsunda.
 
Under helgen har ett flertal bilar bränts upp, någon form av brandbomb har kastats in i Gottsundabadet, en stor mängd glasrutor på bland annat Gottsundaskolan och Gottsunda Centrum har krossats, i fredags kastades sten mot en polisbil och på lördagkvällen misshandlades två män.

De ska enligt polisen har försökt hindra ungdomar får att tända eld på en bil, och då misshandlats, bland annat med en tegelsten. Båda männen togs om hand på sjukhus."


Ur GT den 24/8 -09:

"... Strax före klockan ett kom nästa brandlarm. Då hade några personer tänt eld på en grävmaskin på Grevegårdsvägen. Grävmaskinen var helt övertänd när räddningstjänsten påbörjade släckningsarbetet, som gick relativt fort. Men då var grävmaskinen, förmodligen värd nån miljon, totalförstörd.
 
Vid samma tidpunkt åkte väktare på ett inbrottslarm på Hjällboskolan. När de kom fram blev de utsatta för stenkastning."


Ur SvD den 12/9 -09:

"...Också på Västkusten kom larm om flera bilbränder och i Göteborg försökte någon tända eld på en spårvagn. Sedan mitten av augusti har minst 85 anlagda bilbränder rapporterats i Göteborg.

I natt attackerades två spårvagnar vid Komettorget. Först sprutades brännbar vätska på vagnarna - därefter tände någon på. I morgon eftermiddag hålls ett extramöte vid Göteborgs Spårvägar för att försöka hitta på åtgärder för att få stopp på de upptrappade angreppen mot bussar och vagnar."


Ur GP den 30/8 -09:

"Stämningen hos räddningstjänsten i Göteborg var dämpad på lördagen. Attentatet där en stor sten krossade vindrutan på en brandbil och skadade tre brandmän har skakat om. Men räddningstjänsten kommer inte begära poliseskort vid utryckning.

Räddningstjänsten i Kortedala visade vid en presskonferens på lördagen upp den 5,7 kilo tunga stenen och den utsatta brandbilen. Ett stort hål mitt på vindrutan vittnar om attentatet.
- Det här kunde gått mycket illa och slutat i en tragedi. Jag vågar inte tänka på vad som kunnat hända om stenen hamna en decimeter till vänster eller höger, säger Nils Andréasson chef för Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Attentatet mot brandbilen inträffade klockan 01.15 natten till lördag. Bilen körde med blåljusen påslagna, larmade till en containerbrand. När de passerade en gångbro i Hjällbo small det till. En stor sten krossade vindrutan och träffade föraren på armen och två andra brandmän träffades av glassplitter.

De tre uppges ha klarat sig utan allvarligare fysiska skador.
- En fick splitter i ögat..."

"Nils Andréasson uppger att räddningstjänsten vid två tillfällen de senaste veckorna utsatts för stenkastning men att man trodde att det var förlupna stenar.

- Vi utgick från de inte var riktade mot oss, förklarar Nils Andreasson."

"Han har arbetat inom räddningstjänsten i Göteborg i 40 år men aldrig upplevt något liknande."

 

Ur "I Sveriges väntrum", om Ronna den 11/9 2005:

"Niclas Johansson och hans tre kollegor får ordet. De beskriver en frustration, en motvind i kontakten med invånarna. Två gånger har polisbilarnas däck skurits sönder. Glåpord och stenkastning förekommer."

"Hans kollega Magnus Granlund säger att invånarna i området verkar rädda för att berätta om de känner till något kriminellt."

"Insatsen i Ronna hade avslutats 23.11, men klockan 23.23 besköts polishuset inne i centrala Södertälje med ett femtontal skott som träffade plan fyra och fem. Den ena av de två trakasserade flickorna höll just på att förhöras på plan fem, i ett rum bredvid det som träffades."

"Sextiofem procent av invånarna i Ronna hade år 2004 assyrisk/syriansk bakgrund. Den näst största gruppen är svenskar och den tredje finländare."

 

Ur Nationell Idag, 19/09:

"Förskolan Rubinen i Södertälje utsattes för en anlagd brand... en mobb av invandrarungdomar jublade och hurrade när elden tog sig."

"Efter branden hade invandrargängen en stor segerfest i bostadsområdet....

- Det var som en fest efter en fotbollsmatch, säger en av de svenskar som bor kvar i området."