BILAGA

Kapitel 2: AVSVENSKNING

e) Svenskfria områden

 

 

Ur Sydsvenskan den 20/11 -01:

"Malmöbor flyttar bort från invandrarna"

"Invandringens inverkan på Malmö är ett lika starkt skäl som olika boendefaktorer till att allt fler Malmöbor flyttar till kranskommunerna. Kriminaliteten är det vanligaste skälet till att många lämnar Malmö."

En vanlig kommentar var: "Att invandrarna ökat så kraftigt är en av anledningarna till flytten. Vi känner otrygghet i Malmö".

Sydsvenskan fortsätter: "Andra berättar om mer personliga dåliga erfarenheter av invandrare och om rädsla för att deras barn ska drabbas av det mångkulturella Malmö på olika sätt. Flera säger att de flyttar därför att deras svenska barn börjat förlora sitt språk på grund av att de går i invandrartäta skolor. 'Det var för många invandrare på min dotters skola. Det gick så långt att hon började bryta i talet', skriver en förälder."

"Av svaren framgår att utflyttarna inte känner igen sig i Malmö: 'Utan att vara rasist så börjar man som svensk känna sig som en minoritet', är en återkommande kommentar.

Utflyttarna menar också att utflyttningsfaktorerna hänger ihop. Den stora invandringen har, anser man, ökat kriminaliteten vilket inneburit att miljön blivit mindre trygg framförallt för barnen. Man anser också att invandringen haft negativ inverkan på Malmös skolor."

Fler exempel ur Malmö kommuns enkät:

"Malmö är i gungning. I vissa delar är det alldeles för mycket folk av icke svensk härkomst. Det känns som om man är utomlands och inte i Sverige när man är/bor i Malmö. Det skapar problem, otrygghet, irritation, rädsla, osäkerhet och orättvisa."

"Malmö har blivit ett belägrat ghettoområde...Alla tänker det men ingen får säga det, men faktum kvarstår: invandrarna beter sig som några dj...a svenska semesterfirare."

"Här är det inga störande grannar med högljudd arabisk musik och konstiga seder och kläder".

"När det kommit så många invandrare, kan ingen svensk bo kvar, för de har helt andra seder än vi. De respekterar inte att det ska vara tyst efter kl 22.00. Barnen är ute och leker till efter kl 24.00."

"Blandade kultur är något bra. Det berikar människan. Men när det vanligaste pojknamnet på nyfödda i Malmö är Mohammed, då har det gått för långt!"

"Känner mig inte hemma längre. För mycket kriminalitet. För mycket motsättningar mellan olika, svenska och utländska, grupper. Jag upplever Malmö som en osäker plats att bo på."

"Tyvärr har våld och inbrott, bilstölder etc påverkat boendet i Malmö väldigt negativt. Svårt att behålla en god attityd mot utländska ungdomar, särskilt dom i gäng som tillåts klubba ner goda vänner i 30-35 årsåldern. Fyra styck inom en ettårsperiod vid typ bankomat i innerstan."

"Våldet blev för dominant på Lindängenskolan för att familjen skulle känna sig trygg. På grund av ovanstående plus stor invandrartäthet och för lite resurser blev även själva undervisningen hotad. Även utanför skolan blev det otryggt. Mamma i familjen blev vid ett tillfälle mordhotad på Posten."

"Invandrare har blivit för många. Mina framtida barn ska kunna lära sig svenska utan brytning. Detta är egentligen den enda orsaken till flytten."

"I samband med invandrarantalet ökar då brotten och därmed osäkerheten i min vardag. Jag är bara 35 år och vågar inte längre gå ut själv på kvällen, ännu mindre släppa ut min dotter på Malmös gator.."

"Skolor med mycket stor invandring påverkar de svenska elevernas resultatmöjligheter på grund av att resurser går till dessa elever".

"Flyttade på grund av för många invandrare. Barnen höll på att tappa sin rena svenska."

"Vem vill ha åttio procent invandrare i en klass? Vem vill ha fyra fem tolkar på ett föräldramöte?"

"Efter nästan ett år och 4,5 mil från Malmö har våra barn tappat sin utländska brytning och åter börjat tala normal svenska."

"...jag vill inte att mitt barn går i skolan i Malmö...Det är inte lätt att lära sig ren svenska om där bara är två svenskar och resten utlänningar. Jag är inte rasist utan tvärtom, men jag vet av egna erfarenheter."

"Vi uppskattar inte att våra barn börjar bryta på arabiska för att bli accepterade av klasskamrater."

"När barn blir attackerade på stan bara för att de är svenskar, då är det något som är sjukt i samhället."

"Vill inte riskera att hamna på ett serviceboende med merparten av de boende som talade bristfällig svenska.


Från bloggen Nydahl:

"Kan man åka till sin födelsestad och bli glad över återseendet? Jag kan det inte. Malmö är en stad som jag för alltid stötts bort av - och som jag i min tur stött bort. 1982 lämnade jag Malmö efter trettio år. Jag föddes på Sevedsplan där min familj bodde i en påver enrummare, kom 1958 till det nybyggda förortshuset på Lorensborg och stannade där till 1969 ..."

"Idag vandrade vi från Värnhemstorget till Möllan och tillbaka upp till Centralen. Det tog fem timmar med fikapauser och lunch på Restaurang Nyhavn på Möllan. Jag befann mig i det arabiska Malmö, vattenpipornas och den svarta ekonomins Malmö, slöjornas, hamas och om-gud-vill-Malmö.

Jag trivs inte där. Jag är en främling där men saknar främlingens nyfikenhet, den jag hade under resorna i Israel/Palestina och Libyen. I Malmö vill jag inte vara en främling."

"Malmö är inte en stad ens. Malmö är en vistelseort. Det är en atomiserad och sönderslagen husmassa och en folksamling som tänjs ut i sina egna beståndsdelar, där individerna är främmande för varandra, parallellt lever och befinner de sig i livet men ändå i osynlighet, beslöjade, bakom ridåerna och murarna, inneslutna, inkapslade..."

"Efter nio timmar var jag hemma igen. Hemma i hemlösheten och hemma i mig själv. Rotlös men med en rottråd, starkare, lite fastare förankrad...

Det kommer att dröja länge innan jag ens tänker tanken att Malmö finns. Och jag vet då att jag ljuger för mig själv. Igen. Malmö finns nämligen inte och har inte funnits på mycket länge.

Den stad som hette Malmö är nu en global by, genomblåst av de "ideal" som tror att människor kan bygga ett liv på socialbidrag, som låter traditioner och arv monteras ner därför att de inte passar tidens krav på lydnad och likriktning, ..."


Ur Göteborgs-Posten den 22/8 -09:
 
"När räddningstjänsten var i Tynnered fick brandmännen ytterligare ett larm till Opaltorget. Det visade sig vara falskt. Istället möttes brandmännen av stenkastande ungdomar."

"På Briljantgatan utsattes även en fältassistentbil och en väktarbil för stenkastning. I det senare fallet gick stenen genom rutan och träffade väktaren. Enligt polisen skadades mannen lindrigt och kunde själv ta sig till sjukhus för omplåstring.

"- Vi har haft poliser ute hela natten och fortsätter med allmän bevakning dygnet runt. Vår ungdomsgrupp kommer att jobba med att ta kontakt med vittnen för att se om vi kan komma någon vart med anmälningarna som vi har fått in, säger Maria Viklund, inre befäl vid Frölundapolisen."


Ur Göteborgs-Posten den 22/8 -09:
 
"Mycket bränder den senaste veckan"

"Ferri Pouyan ser resterna av sin lastbil som han köpte för en vecka sedan. Ett resultat av nattens oroligheter i Tynnered. Ferri Pouyan har ett litet åkeri med fem lastbilar som han bland annat kör ut skolmat med. Han har dem parkerade vid en bensinmack på Briljantgatan i Tynnered.
 
Natten till lördagen totalförstördes en av hans lastbilar och en annan fick rutorna sönderslagna.

- Mackägaren ringde i morse, säger Ferri. Jag trodde att det var en liten brand, men lastbilen är totalförstörd. Det är för jävligt. Jag ska aldrig parkera bilarna här mer."