Kapitel  16: ANDRA VÄSTLÄNDER

k) Frankrike

 

"Det är bra att det finns gula fransmän , bruna fransmän och svarta fransmän. Det visar att Frankrike är öppet för alla raser under förutsättning att de inte blir för många. Ty då kan Frankrike inte förbli Frankrike. Förstår man inte det har man en hjärna som en kolibri."

Charles de Gaulle

Faktamall
Antal invånare
62,5 miljoner
Antal utrikes födda
(6,5 milj.)
Antal muslimer
ca 5 miljoner
Andel utrikes födda
(10,2%)
Andel muslimer
8 %
Största utomeuropeiska invandrargrupp
x
När började utomeuropeisk invandring ta fart?
x
Invandring år 2009, totalt
x.
Utomeuropeisk invandring år 2009
x.
Invandringsmotstånd
Front National
Partiskillnader i parlamentet
Nej

 

Frankrike är Västeuropas näst efter Tyskland folkrikaste land. Landet har kust vid Medelhavet och har haft ett stort kolonialvälde. Detta förklarar den höga andelen invandrare från dels arabländer som Algeriet, Marocko och Tunisien, dels det svarta Västafrika.

Ur Sydsvenskan den 6/2 -10:

"Män i burka rånade postkontor

Bankavdelningen på ett postkontor i Athis Mons utanför Paris utsattes i dag för ett rån av två män klädda i burka. Rånarna slet av sig förklädnaden, drog vapen och fick med sig motsvarande 46 000 kronor."

"Frankrike vill begränsa användandet av den fotsida muslimska klädnaden på offentliga platser. Burka anses inte förenlig med 'franska värden'."

President Nicolas Sarkozys högerparti UMP har lagt fram ett förslag i parlamentet som skulle göra det förbjudet att använda burka i offentliga miljöer av säkerhetsskäl. Enligt inrikesdepartementet bär omkring 1 900 kvinnor burka i Frankrike."

SR:s webbsida den 10/12 -09:

"Franskt utspel mot kvinnor i burka

Muslimska män som tvingar sina fruar att bära burka bör inte få franskt medborgarskap, säger Frankrikes justitieminister Michèle Alliot-Marie. Utspelet bedöms ytterligare spä på debatten om vad som utgör franska värderingar.

En fransk domstol nekade i fjol en marockansk kvinna i niqab medborgarskap med hänvisning till att hennes radikala syn på islam inte går ihop med franska värderingar, och president Nicolas Sarkozy har förklarat den heltäckande burkan 'icke välkommen' i ett sekulariserat Frankrike."

Invandringsmotståndet i Frankrike anförs främst av Front National (FN), grundat av Jean-Marie Le Pen så tidigt som 1972. I presidentvalet 2002 fick Le Pen 5 miljoner röster, dvs nära 18%, och slog ut s-kandidaten. Därefter har stödet för FN minskat. Partiet var representerat i franska parlamentet, 1986 med så mycket som 35 platser. Sedan år 2002 är partiet dock utan representation där. Däremot har FN fortfarande platser i Europaparlamentet.