Kapitel 15: VILKA BÄR ANSVAR?

l) Kolumnister och krönikörer

Nabila Abdullah Fattah

se avsnitt 15 u

Ann-Charlotte Marteus är sedan 1998 ledarskribent och krönikör på Expressen.

Efter SD-artikeln i Aftonbladet blev domen hård från Marteus, den 21/10 -09:

"Och partisekreterare Björn Söder tror som sagt att Brå 'tillputsar och polerar' siffrorna så att invandrare ska framstå som mindre brottsliga än de är. SD-kuriren är en orgie i fanatisk främlingsfientlighet.

Så - kan vi komma överens om att det inte är okej att bli förvånad över SD:s vidrighet längre?... SD är främlingsfientliga....Resten av deras politik är parfym, ägnad att dölja stanken."

Åsa Petersen är ledarskribent och krönikör på Aftonbladet.

Om våldtäkter hade hon i AB den 3/10 -01 tagit till sig vad Röda Korsets Ungdomsförbund fört fram om Rissnevåldtäkten, den hade inget med kultur att göra: "MEDIER LJUGER OM VÅLDTÄKT"

Om Gringo skrev hon den 25/7 -05: "Gringo är en skön ögonöppnare i ett land där människor med mörk hud fortfarande möts av beskedet 'Gästlista!' när de försöker gå ut på krogen... Inskränktheten bor bland oss. Självklart behövs all journalistik som vädrar ut."

I AB den 7/6 -06 skrev Petersen: "Varje högerextrem uppgift om vad invandringen 'kostar' kan lätt motbevisas."

Petersen har även delgivit sin läsekrets följande information: "Sverige ser inte ut som förut... Vi vore inget, ingenting alls, utan vår mångkultur."

Lena Sundström  är kolumnist i Aftonbladet, tidigare i Metro. Och författare.

Den 28/11 -01 skrev hon om danska invandringskritiker. Dessa var "smånassar" med "grisiga åsikter". Snart blir det dags att "damma av judestjärnorna" igen, trodde Sundström.

Några år senare for hon till Danmark, för att träffa dessa smånassar och skriva en bok om eländet.

Boken, "Världens lyckligaste folk", recenserades av Dilsa Demirbag-Sten i Expressen den 10/9 -09:

"...det blir mycket öl och pølser och vandringar i invandrarspåret med den svenska safarihatten väl placerad på huvudet. Vi får följa författaren på språkkurs, när hon försöker bli medlem i Dansk folkeparti och när hon sitter på en bänk och filosoferar med dansken i gemen. Hon tecknar tydligt och målmedvetet upp bilden av ett land bortom all anständighet och värdighet.

Sundström använder sig av ett slags grävande journalistik light för att stärka sin tes..."

Anders Westgårdh är kolumnist i Aftonbladet.

Också Westgårdh har skrivit om Danmark. Den 23/11 -01 blev det en rejäl skrapa under rubriken "NÅGONTING ÄR RUTTET I STATEN DANMARK": "Det upprörande är att 'riktiga' och traditionellt 'normala' partier inte kunnat avhålla sig från att slicka de höga stövlarna och med slappa händer ge efter för pöbeltryckets deliriska krav på Danmark åt danskarna."

"Danskjävlar" drog Westgård till med, och rapporterade att han inställt sina planer att julshoppa i Köpenhamn eftersom "danskarna har nämligen gjort klart att utlänningar inte är välkomna."