BILAGA

Kapitel 6: ISLAMISERING

b) Demokrati och tolerans

 

Ur Fria Nyheter den 25/4 -10:

"Seminarium om yttrandefrihet stoppas av muslimer efter hot

Konstnären Lars Vilks hade inbudits som föreläsare till högskolan i Jönköping för att prata om yttrandefrihet. Men seminariet har tvingats ställas in på grund av 'säkerhetsrisk.'

Enligt Lars Vilks stoppades seminariet efter muslimska påtryckningar. "

"Hotbilden:
Vi har inte mottagit några direkta hot alls, inte Vilks heller. Men vi har hört upprörda röster, ..."


Johan Hakelius i Aftonbladet den 8/2 -06:

"ALLA VILL TILLHÖRA EN GRUPP OFFER"

"Är det något som är typiskt för 2000-talet så är det grälsjukan. Grälsjukan och lusten att stämpla sig själv som ett offer.

Det kan vara ras, det kan vara kön, det kan vara religiös övertygelse, sexuell läggning, sjukdom, missbruk, handikapp eller till och med matvanor. Vad som helst duger för att kunna göra anspråk på att tillhöra en grupp offer. Med rätt att vara förbannad på allt och alla.

Varje sådan grupp får talesmän. Politiska entreprenörer som jobbar heltid med att hitta saker att vara ilsken på. Inget är för smått när 'svaga grupper' ska få en orsak att känna sig kränkta, förolämpade och skymfade. Påpekar någon att de är löjligt överkänsliga, ropas det genast om cynism, sexism, rasism, eller någon annan otrevlig -ism.

Det här är det ultramoderna sättet att bedriva politik. Att gräla sig till makt, ursäkter och kompensation. I Sverige brukar det sluta med ett nytt verk, en ombudsman, eller åtminstone en festival."

Johan Hakelius skriver detta mot bakgrund av vad han anser är en överdriven förståelse för muslimsk ilska.

"För i stort sett varje kommentar pyser av ett allmänt antagande om att vi har att göra med Människorna Som Utvecklingen Glömde. Skriet från medeltiden."